Jdi na obsah Jdi na menu

Se změnou jízdního řádu, nový vlak do Radnic

Změna jízdní řádu ČD a.s. přinesla změnu vlaku. Od 9.12.2012 začala mezi Chrástem a Radnice jezdit Regionova. Jedná se zrekonstruované vozy bývalého motoru s označením 810 a přípojného vozu 010, nyní pevně spojených k sobě. Dříve se přípojný vůz připojoval a odpojoval ve Stupně nebo v Chrástu při ranní a odpolední "cestovní špičce". Při neustálém snižování počtu zaměstnanců nakonec připojení a odpojení musel zajišťovat sám strojvedoucí, což zdržovalo samotný odjez vlaku. Toto je však od neděle 9.prosince 2012 minulostí.

Nové vlaky, které si zachovaly starý podvozek a rám, však dostaly nový vnější vzhled a barevné řešení. Nejmarkantnější změnou však prošel interiér. Nové pohodlné polstrované sedačky, dostatek místa pro kočárky a cestující s kolem, nové prostorné WC a další  jsou určitě nejviditelnějším pokrokem vpřed. Nízkopodlažnost vozu zatím neumožní bezbariérový přístup, neboť by muselo dojít k přestavbě všech nástupišť na trati, aby peronní hrana byla 550 mm nad úrovní koleje.

S ředitelem Krajského centra osobní dopravy ČD a.s. v Plzeňském kraji p.ing. Vladimírem Kostelným jsme zavzpomínali na datum 12.12.2006, kdy k nám do kraje dorazily první Regionovy, které byly nasazeny na Klatovsko a já jsem měl tu čest být u toho, co by radní pro dopravu PK. Společně jsme plánovali Regionovu na naší trať již v roce 2008. Bohužel, nedostatek finančních prostředků na obnovu vozových jednotek ČD a.s, ale také výrazně potřebnější nasazení na více vytížených tratí, způsobilo ztrátu 4 let v námi plánovaném nasazení. Přesto se jedná o pěkný dárek k výročí tratě, které budeme slavit v roce 2013. 150 let od otevření trati Chrást - Stupno a 120 let jejího prodloužení do Radnic. 

Krajské centrum osobní dopravy v Plzni se změnou jízdního řádu obdrželo do našeho kraje celkem 4 Regionovy, 3 byly okamžitě nasazeny do provozu a jedna zůstala záložní pro střídání při servisních prohlídkách nebo při případné poruše. Právě uvedené 4 jednotky jsou oproti předchozím nově vybaveny platebním automatem spojeným s elektronikou vozu pro nákup jízdenek.

Hezké cestování v nové "Regíně" přeje Miroslav Jaroš

Jizdni_rad_176.pdf