Jdi na obsah Jdi na menu

Z prádelny je téměř činžovní dům

Zlepšení silně zanedbané údržby objektů v majetku města má dvě řešení, prodej nebo oprava z rozpočtu města. Vzhledem k omezeným finačním možnostem rozpočtu je třeba opravy pečlivě zvažovat. Tak tomu bylo i v případě naší staré známé "prádelny" čp. 132. Název prádelna vznikl v minulosti, kdy místo stávajícího obchodu  s potravinami byla veřejná prádelna a občané Radnic sem chodily prát prádlo až do poloviny 70.let 20.st., kdy byla přestavěna na obchod.

Nezbytnost zásahu vyžadoval téměř havarijní stav střechy. Vzhledem k velkému prázdnému podstřešnímu prostoru se nabízela vestavba 3 BJ. Tento projekt se podařilo v zastupitelstvu schválit v roce 2005. Po zpracování projektu a žádosti jsme požádali o dotaci na 3 BJ, kterou jsme obdrželi ve výši 1,65 mil. Kč. Následovalo výběrové řízení na stavbu. Ačkoliv  toto řízení bylo uveřejněno na centrální adrese, přihlásili se a nabídku podali bohužel pouze dvě firmy, vítězná byla 5,2 mil. Kč. 

Projekt stavby řešil novou nosnou podlahu vestavěných bytů, nový krov, schodiště do podkroví, sušárnu prádla, společnou komoru a komplexní vestavbu 3 BJ, každá o výměře necelých 60 m2.  Současně se řešila výměna stávajících oken, osazení nových vrat do průjezdu z obou stran a úprava průjezdu. Navíc bylo v průběhu rekonstrukce rozhodnuto o plynofikaci stávajících 3 bytů v 2.podlaží, kde bylo instalováno plynové topení místo kotlů na uhlí. Tak odpadlo skládání dřeva a uhlí okny v přízemí a mohla se provést oprava fasády bez rizika následného poškození.

Jak poznáte z přiložené fotodokumentace, tak dům nebyl rehabilitován dle původní dokumentace, ale nový návrh využil prvků, které se v minulosti používaly na okolních domech. Zajímavým nápadem se ukázal návrh slepého okna v levé části, čímž mohly být v obou krajních pultových vikýřích  provedeny 3 okenní otvory pro vhodné osvětlení pokojů nových bytů. Z nových bytů je krásný výhled jak na náměstí, tak na vrch Florián. Nyní je objektu 6 nájemních bytů a prodejna potravin.

Miroslav Jaroš, zastupitel města

  

 

Náhledy fotografií ze složky Prádelna čp. 132

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář