Jdi na obsah Jdi na menu

Silniční stavby v krajích? Zbytečně předražené

V úterý 9.10.2012 vyšel na webu Aktualne.cz velmi zajímavý článek, porovnávající náklady dopravních staveb v některých krajích, mj. jsou uvedeny i 2 stavby z našeho Plzeňského kraje. První hodnocenou stavbou je západní obchvat města Plzně plně v režii ČSSD a druhou stavbou je přeložka silnice III.třídy Oselce - Chanovice, kterou připravovalo a odsoutěžilo vedení kraje v čele s ODS v roce 2008. Z článku citujeme: "Na západním obchvatu cena za 1 km překročila 300 mil. Kč bez DPH.  Stavba silnice Oselce - Chanovice je případ opačný, jde o nejlevnější silniční stavbu postavenou v zemi. Jeden km silnice vyšel na 23,3 mil. Kč. V té době byl za ODS krajským radním pro dopravu náš spoluobčan p.ing. Miroslav Jaroš.

V článku není uvedena správná projektovaná cena stavby, která je 140 mil. Kč bez DPH, s DPH pak činí 168 mil. Kč ve srovnání s odsoutěženou a realizovanou cenou ve výši 125 mil. Kč. Na uvedený nesoulad byl autor článku upozorněn. Na níže uvedeném odkazu si projděte článek s jednotlivými fotografiemi a komentáři.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2012/10/09/predrazene-silnicni-stavby/

Čtenář si může na základě tohoto článku i článků předchozích v této rubrice udělat obrázek o tom, kdo na kraji vytvořil korupční prostředí a kdo proti korupci cíleně bojoval a přitom o tom nemluvil. Ano, vedení kraje za ODS v letech 2004-2008 se chovalo zcela transparentě, bezkorupčně, zodpovědně. Přitom je to někdy skutečně jednoduché. Nechat firmy opravdu soutěžit. Nemyslíte, že by lidé z tehdejšího vedení kraje se tam měli vrátit zpět? My si myslíme, že ano a proto je ve volbách podpoříme. 

Místní rada ODS Radnice