Jdi na obsah Jdi na menu

Kraj: Koupíme dům v Bruselu. Opozice: Je to šílenost!

5. 1. 2011

10.12.2010  Plzeňský deník  str. 1  Titulní strana
MIROSLAVA TOLAROVÁ  Plzeňský kraj
Plzeň – Svému zmocněnci v Bruselu pořídí kraj vlastní střechu nad hlavou. Úřad se totiž rozhodl koupit ve městě, kde sídlí Evropský parlament, vlastní budovu za dvacet milionů korun. Na dluh. Zástupce Plzeňského kraje tam bude nejen bydlet, ale i pracovat, kraj tak prý ušetří za pronájem kanceláře v Českém domě i za ubytování. Opozice to však považuje za naprostý nesmysl.
„Vzhledem k tomu, že se oproti loňsku zvýší pronájem kanceláře pro rok 2011 více než dvojnásobně, rozhodli jsme se, že bude efektivnější, když koupíme vlastní budovu. Nyní jsou navíc vynikající ceny nemovitostí,“ vysvětluje krajský náměstek Ivo Grüner (ČSSD). Plzeňský kraj by tak byl po Praze druhý, který by měl v Bruselu vlastní nemovitost.
„Pro mě je to další nepochopitelná šílenost a holé bláznovství,“ kroutí nad záměrem hlavou krajský zastupitel Miroslav Jaroš z opoziční ODS. Podle něj je koupě budovy pro jediného člověka v době, kdy kraj obrací každou korunu, zcela zbytečná. „Nevidím v tom žádný přínos. Zvlášť v době, kdy z Bruselu nelze získat bez europoslanců ani korunu navíc. Ti jsou tam pro nás,“ argumentuje Jaroš.
Zástupce do Bruselu přitom vyslalo minulé vedení kraje, jehož byl Miroslav Jaroš členem. „Doufali jsme, že to bude výhodné. Že budeme mít čerstvé informace přímo od zdroje. Tento předpoklad se nám ale nepotvrdil,“ dodal zastupitel. A co takový zmocněnec dělá? „Sháním peníze, dělám kraji marketing a také sháním obchodní příležitosti pro firmy z Plzeňského kraje,“ popisuje svou činnost Zbyněk Prokop, který je v Bruselu už čtvrtým rokem.
V budově, kterou by kraj koupil, by bydleli i stážisté či delegace, které do Bruselu zavítají. „Pokud by se podařilo najít vhodný objekt, mohla by být v přízemí třeba plzeňská restaurace nebo galerie, kde by se daly pořádat výstavy,“ plánuje náměstek Grüner. Ani s tím však Jaroš nesouhlasí. „Prezentovat Plzeňský kraj v nějaké malé uličce v Bruselu mi přijde opravdu nesmyslné. Pro tyto účely jsou přece veletrhy a výstavy,“ rozčiluje se zastupitel.
Opatrně se k plánované investici staví bývalý primátor a krajský zastupitel Pavel Rödl (Občané.cz), podle něhož je sice lepší investovat do svého než platit nájem, obavu má z návratnosti investice. „V Bruselu lze získat velké peníze, ale chci vědět, že tam bude člověk, který to dokáže. Aby se nekoupil barák, tam nebyl velmi dobře zaplacený úředník a nic z toho,“ varuje Rödl. Navíc upozorňuje na další náklady spojené s provozem. Na samotný nákup si přitom kraj bude muset půjčit. „V rozpočtu s tím nepočítáme, vzali bychom si hypoteční úvěr,“ řekl Deníku hejtman Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož ale nejde o zbytečné rozhazování. „Je to snaha platit to, co teď, ale do svého,“ doplňuje hejtman. Doufá, že kraj najde spolunájemce, který by mu snižoval náklady.
O transakci budou v příštím týdnu rozhodovat krajští zastupitelé.

Region| Západní Čechy
Publikováno| Plzeňský deník; Titulní strana; 01
Publikováno| Plzeňský deník - Plzeň-jih, sever; Titulní strana; 01
ID| a6fbd5a6-5761-4057-8785-0f0b4d5efdaf