Jdi na obsah Jdi na menu

Článek Ing. Jaroše k úvodnímu zastupitelstvu města

 Nové vedení města Radnic hlásí: opozice totálně zničena

Výsledky voleb bývají výsledkem někdy i různých nálad v obcích a ve městech. Někomu přinesou radost, jinému smutek. I takové je kouzlo demokracie. Poznání z práce v zastupitelstvu je však jasné: pracovat je třeba otevřeně a důvěryhodně tak, aby i ti co nevládnou, měli dostatek příležitostí a možností vidět do činnosti vedení měst a obcí. V menších městech a obcí není mezi koalicí a opozicí jasná hranice a většinou se neuzavírají žádné koalice. Možná ke škodě. Určitě by stálo za to, kdyby si vládnoucí volební strany sepsaly, a klidně by postačoval 1 list A4, jakousi osnovu spolupráce, průnik volebních programů na čtyřleté volební období. Tato dohoda by mohla být uveřejněna na www stránkách. Tak mohou voliči i opozice průběžně kontrolovat plnění volebního programu ve vedení jednotlivých radnic.

Letošní výsledky komunálních voleb v Radnicích vytvořili jasnou koalici a jasnou opozici. V čele města od roku 1990, mimo 1 volební období, vždy byl starosta z ODS. Ta musí nyní z kola ven. V novém volebním období je ODS společně s ČSSD v Radnicích v totální opozici. Proč totální? V politicky korektních soutěžích volebních stran se místo předsedy kontrolního výboru nechává vždy představitelům opozice. To však neplatí v Radnicích. Možná opilost politickou mocí, která snad bude trvat krátkou dobu a po prozření dojde ke změnám, neumožnila obsadit post předsedy kontrolního výboru navrhovaným zástupcem opozice. Opozice totiž nezískala ani jediné místo jak v kontrolním, tak ve finančním výboru. V předchozích letech radnická ODS vždy dbala, aby každá volební strana měla ve výborech a komisích své zastoupení. Možná nastává nový styl ve vedení měst a obcí prezentovaný nezávislými kandidátkami.

Nově zvolený pan starosta po svém zvolení nejistým hlasem hovořil o minulém vedení města jako o tajemné komnatě, byť tři členové dnešní koalice byli v radě města. Lze konstatovat, že nové vedením města vytvořilo dvě nové tajemné komnaty, a to výbor kontrolní a finanční, kde koalice obsadila všechny posty. V Radnicích byla opozice totálně zničena a nezaslouží si být v žádném orgánu města. I takto se nechá politika dělat, rozhodně to nepřispěje k otevřenosti a důvěryhodnosti komunální politiky ať v podání volebních stran nezávislých, tak už vůbec ne v podání politických stran.

Miroslav Jaroš, opoziční zastupitel města Radnic

Zveřejněno v Rokycanském deníku 2.12.2010