Jdi na obsah Jdi na menu

Necháme radnickou měšťanku spadnout?

Historická budova radnické měšťanky stojí opuštěná v Plzeňské ulice.  Kdysi nádherná, dnes skomírající dominata města.  Co tisíců příběhů a hlavně vzpomínek je zapsáno v mysli žáků, kteří prošli jejími třídami. Jak ji dále využít, ale hlavně kde na její rekonstrukci sehnat peníze, když městská kasa jimi nepřetéká. Bývalé objekty škol v Dědicích a Na Radnici se nám podařilo úspěšně rekonstruovat s pomocí dotací na bytové domy.

Snaha o získání akreditace pro vyšší odbornou školu vodního managementu po dobu posledních 3 let nevyšla a podle stávající situace je téměř nedosažitelná. Dle mého názoru je nejschůdnějším řešením rekonstrukce objektu na bytové jednotky. Již v roce 2007 byl dokončen projekt ke stavebnímu povolení na přestavbu školy na 18 BJ. Byla podána žádost o dotaci, dotaci jsme získali, ale posléze vrátili. Tehdy většina zastupitelstva prosazovala právě vyšší odbornou školu před byty.

V přiložených obrázcích si Vám dovoluji předložit půdorysy  jednotlivých podlaží, pohledy a investiční záměr (IZ). První jsem zpracoval na počátku roku 2007 a byl tehdy předložen všem zastupitelům. Tak i zde zveřejněný upravený IZ, který byl zaslán stávajícímu vedení města je zde všem k nahlédnutí. Pokud se co nejdříve neprovede zakrytí, oprava nebo rekonstrukce střechy, objekt je odsouzen k zániku. Podle průzkumů z roku 2007 se v krovu objevila dřevomorka. Známe případ rokycanské školy v ulici Míru, kde se musely odstranit všechny dřevěné prvky, protože byly napadené dřevomorkou. Rekonstrukce vyšla na více než 100 mil. Kč. Byla by škoda, aby stejný osud potkal i krásnou radnickou měšťanku. Nejde mi o sentiment 4 let, které jsem v ní též strávil, ale o zachování této unikátní budovy a hlavně jí rychle vrátit smysluplné využití. Nic lepšího a v dnešní době využitelnějšího mě nenapadá.

Pokud se nové zastupitelstvo rozhodne pro rekonstrukci, stačí vzít stávající projekt na 18 bytů a požádat o vydání stavebního povolení. Do 28.2.2011 je možno žádat o přidělení dotace na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Miroslav Jaroš, zastupitel města

Investiční záměr na 18 BJ

ZŠ Radnice - 18 BJ, půdorysy, řez

ZŠ Radnice - 18 BJ, pohledy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář