Jdi na obsah Jdi na menu

Sníh spadlý ze střech na chodník si musí odklidit vlastník domu

Stavební zákon říká, že dešťová voda dopadající na pozemek a budovu se nesmí svádět na sousední, cizí pozemek. Tedy se musí buď odvádět do kanalizace, nechat volně rozlévat na vlastním pozemku (nesmí však podmáčet pozemky sousední) nebo se zadrží v nádrži, odkud se může využít na zalévání nebo dokonce po předčištění použít i na splachování WC. Se sněhem je to obdobné. Sníh na střeše je majetkem vlastníka objektu. Většinou roztaje na střeše a svody se odvádí v podobě vody na povrch, do kanalizace, nádrže.    

Letošní zima, bohatá na sněhové srážky, způsobila padání sněhu ze střech. Pokud je to na vlastní pozemek a sněhový val překáží, tak si ho odklidíme. Proč ho však neodklízíme z chodníku? Z něho ho odklízí přece obec, namítne téměř každý. Ano, obec by měla odklidit sníh, ale jen ten napadaný, nikoliv spadlý ze střechy. Jak jsme tuto zimu zjistili, mnoho spoluobčanů na spadlý sníh vůbec nereagovalo a nechalo ho ležet na chodníku a tak se val sněhu obcházel dokud neroztál. Občasně se na okraj budovy opřely latě vyznačující, že asi padá sníh ze střechy.

Co kdyby masa sněhu s ledem spadla na kočárek našeho dítěte či vnoučete a poranila ho? To by bylo lamentací, nadávek, možná i soudů. Abychom tomuto nebezpečí předešli, je lepší na střechu instalovat zachytávače sněhu, popř. i kabely na vyhřívání do okapů proti vzniku rampouchů. Dnes se vyrábí celá škála výrobků a každý výrobce střešní krytiny vám doporučí vhodný typ. Myslím, že je nejvhodnější doba začít tento problém řešit. Pokrývači a klempíři budou od jara až do vánoc nedostatkové zboží.

Obdobný problém se svoji střechou jsem prožil před 3 lety, kdy sníh z vyšší střechy nám spadl na tu nižší a poškodil tašky. Na jaře jsem objednal bednu háků se 100 ks a nechal je pokrývači instalovat. Letošní zimu to zafungovalo skvěle, sníh se držel na střeše a pozvolna odtával. Mohu vřele doporučit. Mám ještě jedno fungující doporučení, tím jsou nadokapní  žlaby nástřešní, u nich nevznikají rampouchy. Většina majitelů domů je však při rekonstrukci sundavá a nahrazuje podokapními žlaby. Ty mají jedinou výhodu, jsou levnější. Já jsem šel cestou opačnou, ještě před realizací fasády jsem sundal 6 let staré žlaby podokapní a nahradil je žlaby nástřešními a od té doby jsme bez rampouchů, fungují jako zachytávače sněhu, zachytí případně odlomený kousek tašky nebo omítky z komína.

Město Radnice půjde příkladem a zachytávače sněhu letos instaluje na starém objektu mateřské školky a na kulturním domě U Růže. Zde doporučuji vedení města instalovat  žlaby nástřešní, byly totiž u většiny střech domů sousedících přímo s chodníkem.

Pokud tato zima byla výjmečná a nebude se opakovat, tak není třeba nic provádět. Kdo tomu něvěří, tak si zachytávače letos instaluje, aby už nemusel odklízet vlastní sníh z chodníku města.

Dobré pořízení s pokrývači a klempíři přeje Miroslav Jaroš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář