Jdi na obsah Jdi na menu

Peníze pro malé obce zachraňuje poslanec Vilímec

V poslední době se strhla vášnivá debata kolem novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD) pro obce a města. Zejména byla vyvolána malými obcemi, které obhospodařují velké katastry. Těm bylo novelou v RUD jako jediným mimo 4 největších měst ubráno. Z více než 6 tis. měst a obcí v ČR by se to dotklo cca 10% obcí ponejvíce v Plzeňském a Jihočeském kraji a v kraji Vysočina, tedy v neřidčeji osídlených oblastech ČR. 

Původní návrh na započtení katastru ve výši 3 ha na 1 občana z dílny ministerstva financí vyburcoval starosty malých obcí, z našeho mikroregionu starosty obcí Němčovice a Chlum, kteří uvedený problém projednávali nedávno přímo v poslanecké sněmovně. Zpravodaj uvedené novely v poslanecké sněmovně p.poslanec Vladislav Vilímec se tohoto problému ochotně ujal a v koalici vyjednal zvýšení počtu hektarů na občana ze 3 na 10 ha. Tím většina poškozených obcí nepřijde o své stávající příjmy. Vzhledem k situaci projednávaného zákona již nelze nic lepšího navrhnout.

Nyní je potřeba novelu zákona urychleně schválit, aby mohla od 1.1.2013 platit a obce a města se dočkala vyšších příjmů, v našem městě je to navíc téměř 5 mil. Kč. Je pravda, že např. naše město Radnice má ze všech obcí v severním Rokycansku v současnosti nejnižší příjem na 1 obyvatele. Současně je třeba si uvědomit, že obce již nebudou doplácet na žáky v základních školách, neboť to obce a města se základními školami obdrží přímo v RUD.

V níže uvedeném odkazu si můžete prohlédnout, kolik která obec má dle RUD příjmů v současnosti a kolik dle novely získá, zatím dle pravidla s 3 ha na obyvatele.

Zpracoval: Miroslav Jaroš

http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2012/06/20/jak-se-zmeni-prijmy-obci-z-dani/