Jdi na obsah Jdi na menu

Lesopark Kalvárie se představuje

Na konci měsíce ledna 2011 jsme Vás informovali o zahájení prací na vzniku lesoparku Kalvárie. Po téměř 2 měsících jsme dokončili to, co jsme si předsevzali, totiž dokončit úpravu lesa až ke kostelíku na Kalvárii. V současné době domlouváme štěpkování hald větví a křovin včetně odvozu. Většinu kolemjdoucích napadne, proč není les vyčištěn už od křížku?  Nechali jsme prostor nejen občanům, jejichž zahrady přiléhají k cestě a k lesu, zda-li se k našemu úsilí připojí. Pokud se to někomu zalíbí, věřím, že se přidá. 

Jsme si vědomi, že do ideálního lesoparku je cesta daleká. Nyní chceme pozorovat, jak se prostor mění v různých ročních období. Pořídíme o tom fotodokumentaci a zveřejníme ji. Současně budeme přemýšlet o tom, které naše zásahy byly více nebo méně vhodné. Nápravu tak budeme moci realizovat v dalším zimním období. Např. prořezání třešní je možné provádět až v době letních prázdnin.

První názory kolemjdoucích na utváření kultivovaného lesního prostoru (lesoparku) dopadly překvapivě pozitivně. Bylo by dobré, kdyby nové  vedení města pokračovalo ve shánění dotací na dokončení obnovy křížové cesty jako se to dařilo vedení předchozímu. Pokud by se každý rok podařilo obnovit 3 kapličky, pak bude do tří let křížová cesta zcela obnovena. Nejsem lesní specialista, ale můj laický názor je provést výsadbu stromů v odlesněné části nad křížovou cestou. Možná bylo ukvapené pruh lesa vykácet a stačil stejný zásah  jako byl proveden pod křížovou cestou.

Úprava lesa na lesopark město Radnice nic nestála.

Krásné zážitky při vycházkách podél křížové cesty přeje

Miroslav Jaroš, zastupitel města a účastník vytvářející lesopark Kalvárie. K přání se připojuje i další účastník Michal Jaroš.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stav kapličky

(Marie Zahradníková, 28. 7. 2011 17:43)

Vybudovat lesopark je jistě záslužná činnost, nicméně zarážející a alarmující je stav samotné Kalvárie, dominanty Radnic, která již řadu let chátrá. Před šesti lety jsem se pokoušela spojit s vlastníkem - římskokatolickou církví, obecním úřadem a památkáři, zda by se nedalo něco podniknout, zájem nebyl přílišný a od té doby se opravdu nic nezlepšilo. Pískovcové sochy na římse průčelí již mnoho zim nevydrží. Nedaly by se podniknout alespoň kromy k zajištění a restauraci těchto soch? O dalším nemluvě...
Marie Zahradníková
tel.: 608 611 787
e-mail: marieza@seznam.cz

Re: stav kapličky

(Miroslav Jaroš, 9. 8. 2011 7:45)

Paní Zahradníková, mé zkušenosti jsou obdobné. Měl jsem tu čest jednat s p.biskupem Radkovským, který vždy sliboval bezúplatný převod na město. Pro církev je kostel "mrtvý", sama prý má nedostatek peněz na opravu kostelů "živých". Pokusím se jednat s biskupstvím a požádat o možnou dotaci z Plzeňského kraje v roce 2012. Abychom mohli žádost podat, budeme muset zajistit vlastní podíl buď formou příspěvku od města nebo dary či sbírkou. Děkuji za "nakopnutí" k myšlence, kterou jsem právě napsal. Výhodou budování lesoparku je, že to nikoho nic nestojí. Ne vždy vlastnictví zavazuje.
Miroslav Jaroš