Jdi na obsah Jdi na menu

Konec kultury v Radnicích?

 Dne 31.10.2012 projel městem nepozorovaně pomyslný pohřební vůz a pohřbil tak provoz našeho kulturního střediska sídlícím v našem malém "kultůráčku" U Růže. Oba zaměstnaci dostali výpověď a kulturní dům se uzamkl. Kdo bude chtít nějakou akci pořádat, kulturní dům si musí pronajmout.

Město Radnice v posledních desetiletí mělo svoji organizaci, která se starala o organizování různých akcí. O zrušení kulturního zařízení se rozhodne velmi jednoduše. Nakonec tyto snahy byly v Radnicích i v minulém a předminulém volebním období (a vždy z podobné skupiny lidí). Tyto návrhy nebyly přijaty. Možná není negativní dopad takového rozhodnutí viditelný okamžitě. Možná převáží pouze u někoho sebeuspokojení o úspoře v rozpočtu. Snadno se něco zruší, ale těžko se to znovu buduje. Jak dlouho trvá, než si některá akce vydobyde svoje místo, získá návštěvníky. Dvě divadení přehlídky, taneční, zábavy, různé akce po celý rok. Kdo to dnes bude organizovat? Např. taneční lekce jsou ojedinělou akcí, které nejsou ani ve větších městech, než jsme my. Nezmizí divadelní přehlídky? Ujmou se spolky organizování akcí? Zůstává mnoho neznámých.

Informační centrum bylo přestěhováno do muzea, kam byl přijat nový pracovník. Podle prvních zkušeností nepříliš zdvořile a ochotně komunikuje s návštěvníky. K hodnocení činnosti muzea se určitě vrátíme, necháme čas novému muzejníkovi, aby rozptýlil úvodní pochybnosti o jeho ochotě a snaze skutečně muzeum pozvednout, jak on sám říká: povstát z popela. I proto bude muset být otevřeno v sobotu, protože většina návštěvníků, zejména v od jara do podzimu, návštěvy směřuje na víkend. Možná, že se něco málo ušetří, možná to bude stát více peněz než ony dvě pracovnice v domě U Růže. Kultura bude vždy prodělečná, záleží pouze na míře a výsledku, tedy počtu a kvalitě akcí. Vše budeme  sledovat a dáme Vám o tom vědět.

Radnická kultura má po tomto zásahu vedení města na pováženou.  Naděje však umírá poslední a my si přejeme, aby akce nezanikly. Kdo bude jednotlivé akce plánovat, finančně zajišťovat a hlavně organizovat? Příliš mnoho neznámých pro zastupitele a určitě i občany. Možná to neví ani sama rada města, která o tomto kroku zastupitelstvo vůbec neinformovala. Škoda, že zbývajících 10 zastupitelů nestojí radě města za to. Koneckonců slova nové paní tajemnice v článku týdeníku 5+2, že město se snaží o celkový kulturní rozvět, je v přímém protikladu se zrušením činnosti kulturního domu U Růže.

Místní rada ODS Radnice

PS: V jiných obcích v současné době dochází k opravám kulturních domů anebo připravují stavbu nových. Trochu paradox ve srovnání s postupem vedení našeho města.