Jdi na obsah Jdi na menu

Barokní noc s nevšedními zážitky se vydařila

Barokní noc v pátek 15.8. 2014, kterou pořádalo ZOČSOP Radnice ve spolupráci s městem Radnice a Plzní 2015, se mimořádně povedla. Zástupci Plzně 2015, kteří se svým autobusem nejprve dorazili na farmu p. Mokoše ve Dvorci, kde je nově v provozu krásný  penzion, odpoledne na náměstí rozbalili velký stan připnutý jednou stranou k autobusu. V něm se pro zájemce odehrávaly scénky, kdy herci působili uvnitř i vně autobusu. Ve stanu se vyráběly zajímavé masky pro děti, proběhla ukázka předení. Na náměstí byly k snědku staročeské (snad barokní) delikatesy, radnický pivovarník Zdeněk Mulač točil desítku Augustona a dvanáctku Dientzenhofera. Paní Gregorová, která za pomoci ČSOP a MAS Světovina pořídila sklářskou pec vinutku, se svým synem ukazovala, co lze ze skla vyrobit pro ozdobu svého domova.
Koncert barokní hudby před zaplněným kostelem byl mimořádným zážitkem pro všechny posluchače.
Ačkoliv počasí každou chvíli hrozilo, tak krátký déšť během divadelního představení, které se konalo v amfiteátru u rybníka, dobrou náladu z celého večera nepokazilo.
Nezapomenutelným zážitkem byl pak přesun podél křížové cesty na Kalvárii, kde jsme shlédli barokní ohňostroj. Mimo nově nasvícených kapliček křížové cesty byla spodní cesta, stejně jako cesta u rybníka, nasvícena velkými svíčkami.  
Podle ohlasů stovek přítomných, ač akce trvala pouhých 6 hodin, tak na přítomné velmi zapůsobila.
Pokud se jedná o náklady, město Radnice přispělo na akci částkou 2.500 Kč, stejnou částkou se podílelo i ZOČSOP. Vše ostatní hradila Plzeň 2015.
Letos se jednalo o nácvik na příští rok, kdy se bude akce opakovat v širším měřítku a delším čase. Navíc by do Radnic mělo dorazit podstatně více návštěvníků. Ať žije barokní noc 2015.
Na níže uvedeném odkazu si prohlédněte záznam z Barokní noci.

http://youtu.be/Mta2qo3If64