Jdi na obsah Jdi na menu

Barokní den 17.8.2013 se vydařil i přes nižší návštěvnost

Akce se konala v rámci projektu Plzeň HMK 2015 “Skrytá bohatství aneb venkov Plzni” s názvem Barokní den spolupořádaný  Základní organizací Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP Radnice),  Městem Radnice a MAS Světovina o.p.s.

Uvnitř synagogy, ale i na volném prostranství před synagogou se odehrávalo nepřetržitý řetězec akcí. Příběhy ze staré synagogy byly prezentovány výstavou s názvem "Střípky z dějin synagogy", kterou uvedl Josef Pašek. Na prostoru před synagogou byl jarmark. Ve stáncích řemesel a trhů jsme mohli potkat zručné řemeslníky a výrobce z okolí se svými výrobky. Uvnitř i vně synagogy pak zaznívala zejména barokní hudba. Představily se skupiny: Laridenn, Jers Duo (Jaroslav Pelikán, Jaroslav Novák) a s klavírní interpretací barokní hudby se uvedla Johanka Štíchová. Celou akcí prováděla paní Michala Borečková, ředitelka MAS Světovina.  Na Barokní den zavítali hosté, mj. starosta města Radnic p. Jan Altman, p. Jiří Pražský, který je starostou sousedního města Zbiroha, ale také předsedou MAS Světovina, odpoledne akci navštívil krajský zastupitel p. Jan Šašek. Možná, že krásná slunečná sobota zahnala návštěvníky na koupaliště nebo někam jinam, takže návštěva byla průměrná.
 
Cílem akce bylo prezentovat především barokní památky plzeňského venkova, tedy v městě a jeho okolí. Podrobná prezentace byla věnována obnově synagogy, jejímu stavu před opravou, postup opravy a současný stav a židovské komunitě v Radnicích. Je neuvěřitelné, že ZO ČSOP postupně pod vedením předsedů Karla Píseckého, Miroslava Jaroše a Josefa Paška dokázala nejprve sehnat 100 tis. Kč na zakoupení objektu synagogy v roce 1992 od Židovské náboženské obce, ale hlavně aktivní činností a vlastní prací se podařilo zajistit během následujících 10 let cca 2,5 mil. Kč. Tak se radnická synagoga dočkala důstojné obnovy a stala se stánkem hudby, výstav, ekologické výuky, besed, divadelních zkoušek apod., dnes pod sjednocujícím názvem Ekocentrum Radnice. Za záchranu synagogy bylo ZO ČSOP v roce 1997 uděleno na Pražském hradě z rukou prezidenta Václava Havla ocenění "Místo v srdci".
 
Barokní den byl zajímavou kulturní akcí, která podpořila kulturní dění v Radnicích. 
 
Josef Pašek a Miroslav Jaroš, 
členové ZO ČSOP Radnice a
správní rady MAS Světovina 
 

img_0174.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_2309.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_0844.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_0182.jpg